Localnicii sau cei care au avut ghinionul să tranziteze Provincia Castellon din Comunitatea Valenciană a Spaniei sunt în continuare în stare de șoc, după câteva zile de groază cu fenomene meteo extreme care au dus la moartea a 155 de persoane, numeroși dispăruți, dintre care 16 români, și pagube materiale uriașe. Avertizarea cod roșu emisă joi de autorități a creat iar panică printre locuitori, mărturisește Maxi Nica, un român stabilit cu familia în Spania de acum aproape trei decenii, și care locuiește într-una dintre zonele cele mai afectate de ploile și inundațiile abundente.
„Alertă a Serviciului de Protecție Civilă din provincia Castellón: În perspectiva episodului de ploi torențiale, vă solicităm să rămâneți în case dacă sunt situate în zone de relief înalt, iar, dacă vă aflați în exterior, să vă deplasați spre zone cu relief mai înalt. Vă rugăm nu circulați pe drumurile vizate de avertismentele Centrului Coordonat Operativ (CECOPI)”, este mesajul pe care l-au primit joi, la 11:59, ora locală, toate persoanele aflate în zona vizată de avertizarea de cod roșu de fenomene meteorologice cu potențial extrem de periculos.
„Toți am primit această alertă de la protecția civilă, în viața mea nu am văzut-o, auzisem de ea, dar nu o văzusem. Toate telefoanele au sunat la unison, a fost chiar Carpenterian/Hitchcockian. Așa ceva eu nu am mai văzut, lumea pe stradă șocată”, a povestit pentru Gândul Maxi Nica, în vârstă de 37 de ani, stabilit de la 8 ani în Spania.
Maxi Nica e programator, dar și-a luat numele de artist „El Rumañol” și a câștigat notorietate în urmă cu câțiva ani, când a participat la semifinala emisiunii „Spain’s Got Talent”.
Acum însă a vorbit cu Gândul ca un simplu cetățean din Castellón, care a primi alerta în timp de era la cumpărături și a observat ce se întâmplă în jurul lui.
„Oamenii sunt șocați și la disperare exagerează, pierd noțiunea realității, am văzut multe ieșiri din comun și fake news”, povestește Maxi Nica.
Tocmai primise vestea că un domn pe care îl căutau cu toții cu o zi înainte a fost găsit și acum este în spital, sub observare, după două zile de groază. „Îmi imaginez că istoria lui dă pentru un capitol al lui Stephen King”, spune tânărul.
El speră ca acest coșmar să se oprească aici, dar alerta primită joi nu a fost chiar una care să îl liniștească pe el și pe toți cei din jur.
„Am mers acasă, am sunat familia, toți pe stradă vorbeau de această alertă și mergând spre casă am văzut copiii cum fugeau acasă de la școală. Lumea este cu o grabă calmă, cu o teroare tăcută cum ar veni, cum e atunci când te confrunți cu pericol pe care care nu l-ai cunoscut niciodată”, mărturisește tânărul în discuția cu reporterul Gândul.
Și în acest context, el a vrut să își spună oful, cu gândul la inundațiile devastatoare din Galați de la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie. „Autoritățile spaniole nu prea s-au îngrijorat de inundațiile din România. În fine, mă doare cumva”, mărturisește tânărul.
Șase dintre cei 22 de români dispăruți în Spania în urma viiturilor catastrofale sunt în siguranță. S-a luat legătura cu ei, potrivit surselor din Ministerul Afacerilor Interne, pentru Gândul. În continuare, 16 români sunt dați dispăruți, după ce apele au făcut ravagii în Spania.
MAE a informat, joi după amiază, cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Provincia Castellon din Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă (AEMET) şi Centrul de Coordonare a Urgențelor (CCE) au emis o avertizare de cod roșu de fenomene meteorologice cu potențial extrem de periculos.
Astfel, autoritățile estimează precipitații abundente, ce pot acumula 180 litri / m2 pe o perioadă de 12 ore, acestea putând fi însoțite de grindină și descărcări electrice.
Cele mai afectate localități sunt următoarele: Peñíscola, Torreblanca, Vall d’Alba, Vila-real, Oropesa, Segorbe, Viver, IES Viver-Jérica, Les Coves de Vinromà, Xert, Tírig, La Salzadella, Forcall, Olocau, La Mata, Sant Mateu, Vinaròs, Castelló de La Plana, Betxí, Borriana și Almassora.
În acest context, autoritățile de protecție civilă au emis noi recomandări cetățenilor de a rămâne în interior, în punctele cele mai înalte ale caselor, iar în ipoteza în care se află în exterior să se adăpostească spre zone mai înalte.
De asemenea, autoritățile locale solicită evitarea circulației pe drumurile publice, conform recomandărilor deja transmise de către CCE.
Totodată, autoritățile locale au menținut codul portocaliu pentru zonele apropiate din Catalonia și Comunitatea Valenciană.
Datele de contact pentru cetăţenii români care solicită asistenţă consulară, aici.
Sursa foto: Profimedia
Citiți și